viernes, 11 de mayo de 2012

Act 50: Principi de causalitat

Idees principals:

Aquest fragment pertany a l'Abstract del filòsof escocès David Hume i explica la relació entre causa i efecte amb un exemple, les boles de billar. Explica el moviment de les boles de billar, quan una bola topa amb una altre, aquesta és mou, relació de causa i efecte, el moviment d'una bola és produeix a partir del contacte amb una segona.

Títol:


Causa i efecte.

Anàlisi:

Hume, en aquest fragment és centra en la relació de causa i efecte i l'explica a partir de l'exemple de les boles de billar. Una bola, a la taula de joc, està en moviment i l'altre està estàtica. Aquest estat de la segona bola és veu alterat quan entra en contacte la segona bola amb ella i de estar quieta, passa a estar en moviment. El moviment de la bola estàtica és posterior a la topada entre les dues boles i el moviment de la primera bola, es anterior a la topada i el moviment de la segona, així que cal establir la relació de causa i efecte entre les dues boles. En aquesta situació, no influeix el material, l'objecte... ja que amb les mateixes circumstàncies, els resultats que és generen són els mateixos. Amb l'experiment de les boles de billar s'ha arribat a la conclusió que el moviment de la primera bola és la causa del efecte que és portarà a terme amb la segona bola en moviment ja que hi ha una relació entre la causa i l'efecte. Els nostres coneixement ens aporten aquesta relació de causa i efecte però Hume arriba a la conclusió que a partir d'una causa no podem arribar a un efecte perquè potser en un futur, de les mateixes causes no se'n derivin els mateixos efectes, es probable que siguin els mateixos però no es cert.

Comparació:

Amb el pensament de Hume, que els efectes en el temps poden ser diferents a les mateixes causes, és a dir, ens trobem en un món canviant, el podem comparar amb Heràclit, que defensava el canvi costant de les coses en el pas del temps.


No hay comentarios:

Publicar un comentario