viernes, 11 de mayo de 2012

Act 48: Idees i impressions. Hume



Idees principals:

Aquest fragment pertany a la segona part de la Investigació sobre l'enteniment humà on Hume exposa les diferents percepcions de la ment, que es divideixen segons la seva força, i mostra les diferències entre elles. Unes les anomena idees, aquestes són més dèbils que les altres que les anomena impressions, agrupen les percepcions rebudes pels sentits. Finalment, és centra en la relació d'idees i impressions i arriba a la conclusió que les idees que realitza la ment són a partir d'impressions.

Títol:

Diferents graus de percepcions

Comentari de text:

Aquest fragment pertany a un filòsof escocès empirista anomenat David Hume. En aquest text, exposa les diferències que es poden observar en els diferents continguts de la ment segons la seva força i aquests és divideixen en: impressions i idees. Hume defineix amb el terme idees aquelles percepcions menys fortes i com impressions les percepcions més vives i fortes, aquelles que provenen directament dels sentits. Parla sobre la distinció entre les impressions i les idees. Arriba a la conclusió que les idees són percepcions menys vives que les impressions ja que és generen a partir del contacte sensible, és a dir, totes les nostres idees són generades a partir de la ment amb el contacte amb la realitat sensible.

Comparació:


En quest text el podem comparar clarament amb Plató ja que defensava que el món sensible, els objectes sensibles eres copies de les idees (del món intel·ligible), cosa contraria a Hume que opina que les idees deriven de les impressions.
Per altre banda també podem comparar amb Locke filòsof esmentat per Hume durant el text, tots dos defensen l’empirisme, és a dir, que l’origen de les idees són els sentits, però Locke nega que hi hagi idees innates cosa que Hume critica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario